Επιχειρησιακό πρόγραμμα ανταγωνιστικότητα-επιχειρηματικότητα-καινοτομία
Κτηματολόγιο: Τέρμα οι…κορώνες περί προστίμων και δήμευσης αδήλωτων ακινήτων - Κοψαλής | Τεχνικό Γραφείο
438
post-template-default,single,single-post,postid-438,single-format-standard,bridge-core-2.4.3,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-22.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive
 
Δήμευση ακινήτων

Κτηματολόγιο: Τέρμα οι…κορώνες περί προστίμων και δήμευσης αδήλωτων ακινήτων

Αλλάζει ρότα η εταιρία του δημοσίου, Ελληνικό Κτηματολόγιο, εγκαινιάζοντας νέα πολιτική ενημέρωσης και διευκόλυνσης των ιδιοκτητών, ώστε να δηλώσουν και να κατοχυρώσουν την περιουσία τους στο Κτηματολόγιο, εγκαταλείποντας παράλληλα τις επικοινωνιακές κορώνες, περί επιβολής προστίμων και δήμευσης των αδήλωτων ιδιοκτησιών.

«Δεν θα χαθεί καμία περιουσία» δήλωσε κατηγορηματικά ο Στέφανος Κοτσώλης, νέος γενικός διευθυντής της Ελληνικό Κτηματολόγιο, σε άτυπη συνάντηση του με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους.

Ο ίδιος, επιβεβαιώνοντας πλήρως το σχετικό ρεπορτάζ του ecopress , είπε ότι αρχής γενομένης από επτά νομούς που έληξε τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019 η οριστική προθεσμία, μέσα στο επόμενο δίμηνο κλείνει ο κύκλος των συνεχών παρατάσεων, για το σύνολο των περιοχών της χώρας, που έχουν τεθεί υπό κτηματογράφηση την τελευταία περίοδο, και «τρέχουν» παρατάσεις, με υπουργικές αποφάσεις.

Ειδικότερα λήγουν οι οριστικές προθεσμίες σε ένα μήνα για 18 περιοχές και σε δύο μήνες για άλλες 10 περιοχές. Επίσης η πλευρά της Ελληνικό Κτηματολόγιο άφησε να εννοηθεί ότι για όλες αυτές τις περιοχές, δεδομένου ότι δεν έχει ενεργοποιηθεί, όπως προβλέπει η νομοθεσία από το 2008, η υπουργική απόφαση επιβολής προστίμων εμπρόθεσμων δηλώσεων, ακολουθεί περίοδος «σιωπηρών παρατάσεων».

Μέσω taxisnet

Παράλληλα ο κ Κοτσώλης γνωστοποίησε ότι στο πλαίσιο των κεντρικών αποφάσεων του ΥΠΕΝ εξετάζονται και ετοιμάζονται από την Ελληνικό Κτηματολόγιο μέτρα, κυρίως ενημέρωσης και διευκόλυνσης των ιδιοκτητών, ώστε να δηλώσουν και να κατοχυρώσουν την περιουσία τους στο Κτηματολόγιο. Μεταξύ αυτών των μέτρων ειπώθηκε ότι είναι και η ενεργοποίησης της διαλειτουργικότητας των ψηφιακών συστημάτων του Κτηματολογίου και της πλατφόρμας του taxisnet, με στόχο, εφόσον αυτό καταστεί δυνατό να γίνει σε σύντομο χρόνο, οι πολίτες να λαμβάνουν στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο τους και ψηφιακές ειδοποιήσεις για τις προθεσμίες και τις εκκρεμότητες υποβολής δήλωσης στο Κτηματολόγιο.

Συνταγματικότητα κυρώσεων

Απαντώντας σε ερώτηση του ecopress σχετικά με αιτιάσεις, που αναπτύσσονται από έγκυρους νομικούς και τεχνικούς παράγοντες, όσον αφορά στη νομιμότητα και τη Συνταγματικότητα μέτρων, επιβολής προστίμων και δήμευσης περιουσιών ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» για ακίνητα, που δεν δηλώνονται εμπρόθεσμα στο Κτηματολόγιο, τα οποία αναφέρονται ωστόσο σε ισχύοντα εμπράγματα δικαιώματα καταγεγραμμένα στα αρμόδια υποθηκοφυλακεία, ο γενικός διευθυντής της Ελληνικό Κτηματολόγιο απάντησε ότι:

– «Το θέμα εξετάζεται και ότι θα αποφασιστεί να εφαρμοστεί για αυτές τις περιπτώσεις, θα είναι υπεύθυνο και νομικά στέρεο». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «προτεραιότητα της νέας διοίκησης του Κτηματολογίου είναι να έχουμε αξιολογήσει εκ των προτέρων τις πιθανές παρενέργειες για κάθε μέτρο και δράση, που θέτουμε σε εφαρμογή».

Νέα μέτρα

Αναφερόμενος στα νέα μέτρα που ετοιμάζονται για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της χαμηλής συμμετοχής των ιδιοκτητών στην κτηματογράφηση και αναμένεται να ανακοινωθούν από το ΥΠΕΝ και την Ελληνικό Κτηματολόγιο τις επόμενες εβδομάδες, ό κ. Κοτσώβλης είπε ότι «όταν τραβηχτεί αυτή η γραμμή θα πρέπει να πούμε πολύ υπεύθυνα τι ακριβώς πρέπει να γίνει». Στο μεταξύ τόνισε ότι οι ιδιοκτήτες που δεν κάνουν εμπρόθεσμες δηλώσεις ασφαλώς είναι εκτεθειμένοι σε συνέπειες και όπως τη χαρακτήρισε «μία πιο βαριά διαδικασία», που συνεπάγεται κόστος και μεγαλύτερη ταλαιπωρία. Σημείωσε επίσης ότι οι ιδιοκτήτες μπορούν να δηλώσουν τα ακίνητα τους μέχρι την ολοκλήρωση των κτηματογραφήσεων και την έναρξη των προαναρτήσεων, ενώ προσδιορίστηκε ότι οι περιοχές για τις οποίες λήγουν αυτή την περίοδο οι οριστικές προθεσμίες εμπρόθεσμων δηλώσεων θα βρεθούν τη φάση των προαναρτήσεων μετά από περίπου ένα με ενάμιση χρόνο.

Τα μέτρα διευκόλυνσης

Τα μέτρα διευκόλυνσης, τα οποία θέτει σε εφαρμογή η Ελληνικό Κτηματολόγιο για τις δηλώσεις ιδιοκτησίας, όπως έγινε γνωστό αρμοδίως, μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:

-Δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να κλείσουν τηλεφωνικό ραντεβού για την κατάθεση δήλωσης, έως και δύο μήνες πριν λήξη η προθεσμία τους, ώστε να θεωρηθούν εμπρόθεσμοι.

-Διευκολύνσεις στην πληρωμή τελών ιδιοκτησίας, οι οποία μπορεί να γίνει σε 3, 6 και 9 δόσεις.

-Να υποδείξουν τη θέση του ακινήτου τους στο χάρτη στο γραφείο Κτηματογράφησης ή να καταγράψουν τα όρια του ακινήτου τους μέσω του κινητού τηλεφώνου τους, ώστε να αποφύγουν την εκπόνηση τοπογραφικού σχεδίου.

-Το πιστοποιητικό μεταγραφής να προσκομιστεί υποχρεωτικά σε επόμενη φάση και όχι κατά την υποβολή της δήλωσης.

Κλείνει το Γαλάτσι

Στο πλαίσιο της άτυπης ενημέρωσης των δημοσιογράφων από τον εκπρόσωπο της διοίκησης της Ελληνικό Κτηματολόγιο έγινε γνωστό ότι για τις περιοχές στις οποίες λήγουν οι οριστικές προθεσμίες υποβολής δήλωσης ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο, σταδιακά και σε μικρό επόμενο χρόνο, θα κλείνουν τα αντίστοιχα γραφεία εξυπηρέτησης του κοινού, που ζει στην Αττική και έχει ακίνητα στην περιφέρεια, στο Ολυμπιακό Κέντρο στο Γαλάτσι. Προσδιορίστηκε ότι τα γραφεία αυτά θα είναι ανοιχτά ακόμη για λίγο διάστημα μερικών ημερών ή και εβδομάδων και ειπώθηκε ότι οι πολίτες στο μεταξύ, μετά από τηλεφωνική επιβεβαίωση μπορούν να προσέρχονται και να υποβάλλουν δηλώσεις, ώστε να αποφύγουν μελλοντικές μετακινήσεις και ταλαιπωρίες.

Κτηματολογικά γραφεία

Στους στόχους της νέας διοίκησης της Ελληνικό Κτηματολόγιο είναι με γρήγορους ρυθμούς να τα υποθηκοφυλακεία να εξελιχθούν σε κτηματολογικά γραφεία ( συνολικά 92 σε όλη τη χώρα, 17 κεντρικά και 75 υποκαταστήματα), ενώ ήδη έχουν τεθεί σε λειτουργία τα τρία πρώτα σε Βέροια, Καρδίτσα και από την προηγούμενη εβδομάδα στον Πολύγυρο .

Σχετικά έγινε επίσημη ανακοίνωση, από την Ελληνικό Κτηματολόγιο, ότι «σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 4512/2018 (Α΄5) και την υπ’ αρ. 81/11/08.08.2019 απόφαση του ΔΣ του Φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο» (Β’ 3194), το Άμισθο Υποθηκοφυλακείο Πολυγύρου καταργείται (ημερομηνία κατάργησης: 23η Σεπτεμβρίου 2019) και συστήνεται Υποκατάστημα Πολυγύρου με έδρα τον Πολύγυρο, υπαγόμενο στο Κτηματολογικό Γραφείο Κεντρικής Μακεδονίας (ημερομηνία έναρξης λειτουργίας: Τρίτη 24η Σεπτεμβρίου 2019)».

Του Αργύρη Δεμερτζή
Πηγή: http://ecopress.gr